In de media

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten over gezondheid, fitness en lichaam.
 

Effectief spieren opbouwen

Uit recent onderzoek van promovendus Bart Pennings blijkt dat een dieet waarin snel verteerbare eiwitten, de opbouw van spierweefsel beter stimuleert. Meer van het geconsumeerde eiwit wordt omgezet in spierweefsel als er vóór de maaltijd sprake van fysieke inspanning is. Dit betekent dat het essentieel is dat oudere mensen blijven bewegen. Een actieve levensstijl, aangevuld met een gestructureerd beweegprogramma voor ouderen is een voorwaarde voor gezond ouder worden.
 
Spieropbouw en -afbraak zijn continue processen die 24 uur per dag, zonder dat iemand het merkt, doorgaan. Dat gebeurt in een dusdanig tempo dat na drie maanden al het spierweefsel is vervangen door nieuw weefsel. De eiwitten uit onze voeding leveren de bouwstenen voor onze spieren. Deze bouwstenen noemen we aminozuren. Ouderdom gaat gepaard met een proces van spierverlies, sarcopenie genaamd. Een belangrijke factor hierin is een verminderde opbouw van spierweefsel in oudere personen na de maaltijd. Pennings en collega’s toonden met behulp van voedingsinterventies aan dat die spieropbouw kan worden verbeterd. De methode waarmee zij dit aantoonden, was wel heel bijzonder.
 
Eiwit volgen
Het is namelijk mogelijk om een eiwit precies te volgen door het een ‘label’ mee te geven. Simpel gezegd is een eiwit niets anders dan een aaneenschakeling van velen aminozuren. Door een soort vlaggetje te koppelen aan één bepaald aminozuur, kan dat eiwit overal terug worden gevonden. Zoals een vuurtoren die oplicht in de duisternis. Dit gelabelde aminozuur werd via een infuus ingebracht in een koe en ingebouwd in de vorm van melkeiwit. De melk van die koe werd vervolgens toegediend aan ruim 120 gezonde, oudere, vrijwilligers.
 
Snel versus langzaam
Melk bevat van nature veel eiwitten, zoals caseïne en wei-eiwit. Die laatste valt in de categorie snel verteerbare eiwitten en kan dus snel worden opgenomen door het lichaam, in tegenstelling tot langzaam verteerbare eiwitten, zoals caseïne. Uiteindelijk werd het gelabelde eiwit teruggevonden in het spierweefsel van de proefpersonen. Wat bleek nu? Wanneer een snel verteerbaar eiwit in plaats van een langzaam verteerbaar eiwit werd geconsumeerd, werd er meer van het eiwit teruggevonden in het spierweefsel.
 
Vlees
Een andere rijke bron van eiwit die werd onderzocht, is vlees. Daarbij is gebleken dat de eiwitopname bij het eten van gemalen vlees hoger is dan wanneer vlees intact wordt gegeten. Dat wil zeggen dat een tartaartje beter is voor de eiwitopname dan een biefstuk. Met het gegeven dat voor een goede spieropbouw minimaal 30 gram eiwit per maaltijd verkregen moet worden, is een gebalanceerd dieet essentieel. Wanneer ouderen bijvoorbeeld iedere dag een zuiveldrank met snel verteerbare eiwitten zouden drinken, en gemalen vlees boven intact vlees zouden verkiezen, zou de opbouw van spiermassa kunnen toenemen en het proces van sarcopenie vertraagd kunnen worden.

Fysieke inspanning
Maar alleen zuivel en vlees eten is niet genoeg. Om optimaal spiermassa te kweken is de factor fysieke inspanning essentieel. Met name bewegen vóór de maaltijd leidt ertoe dat meer van het geconsumeerde eiwit wordt omgezet in spierweefsel. Oudere mensen zouden derhalve gestimuleerd moeten worden om te bewegen vóór de maaltijd, en ouderen in verpleeg- of verzorgingstehuizen zouden actief betrokken moeten worden bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen, het bereiden van de maaltijd, het dekken van de tafel en andere fysieke taken die vooraf kunnen gaan aan maaltijdconsumptie.
 
Bart Pennings won in 2010 met een presentatie van zijn onderzoek een Young Investigator Award (3000 euro) op het jaarlijkse congres van het European College of Sport Sciences (ECSS). Het werken met gelabelde melkeiwitten was voor de jury een belangrijke reden voor het toekennen van de prijs.

Bron: Fysioforum | 14 juni 2013


6,5 miljoen Nederlanders weegt te veel

Het aantal volwassen mensen met overgewicht is de afgelopen 30 jaar meer dan 2 keer zo hoog geworden. Er zijn op dit moment 6,5 miljoen Nederlanders te zwaar Dit staat gelijk aan 41 procent. Van dit aantal kampt tien procent (ongeveer 1,5 miljoen) met ernstig overgewicht. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode 2009/2011. Begin jaren tachtig was nog maar 27 procent van de bevolking te zwaar. Bij volwassenen is de toename het grootst. Meer dan de helft van de mannen boven de 40 jaar weegt te veel. Het aantal volwassen mensen met matig overgewicht nam toe van 28 naar 36 procent. Vrouwen zijn minder vaak te zwaar zijn dan mannen, maar er zijn er wel meer oudere vrouwen met ernstig overgewicht. Het aantal kinderen en jongeren van 4 tot 20 jaar met matig overwicht steeg van 7 procent in de jaren tachtig naar bijna 11 procent. Er zijn wel minder kinderen met ernstig overgewicht, ongeveer 2,5 procent. Dat aandeel nam in deze periode iets minder toe.

Een houvast voor berekening van uw gezond gewicht is de Body Mass Index. Een persoon is over het algemeen te zwaar als zijn of haar Body Mass Index (BMI) boven de 25 uitkomt. De BMI kan berekend worden door het gewicht te delen door het kwadraat van de lengte. Voor kinderen en sportmensen is deze berekening echter niet te gebruiken. Bereken hier zelf uw BMI.

Bron: NU.nl | 3 juli 2012


Veel zwangere vrouwen durven niet te sporten

Bewegen tijdens de zwangerschap is gezond, maar veel vrouwen durven het niet omdat ze bang zijn dat het schadelijk is voor hun kindje.

Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Kansas School of Medicine waarbij 90 vrouwen werden geïnterviewd die 16 tot 30 weken zwanger waren. Voor de zwangerschap bewoog meer dan de helft minstens 90 minuten per week, maar tijdens de zwangerschap deed nog maar ruim een kwart dat. Een groep vrouwen was ervan overtuigd dat sporten en zelfs wandelen niet veilig is tijdens de zwangerschap. Het is een mythe dat bewegen schadelijk zou zijn voor het ongeboren kind.

Bron: NU.nl | 11 mei 2012


Verleng uw leven met 6 jaar door joggen 

Het kost 108 dagen om van je 20e tot je 70e een keer per week een uurtje te joggen. Uit Deens onderzoek blijkt echter dat het je echter zes extra levensjaren oplevert. Een gebalanceerde gematigde work-out is bovendien beter voor je dan een extreme. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het Bispebjerg University Hospital naar aanleiding van de Copenhagen City Heart Study waaraan ongeveer 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93 deelnamen.

Uit het onderzoek kwam dat bij mannen die een tot twee uur per week joggen de levensverwachting verlengde met 6,2 jaar. Bij vrouwen was dit 5,6 jaar. Het resultaat is tegenovergesteld aan enkele onderzoeken die het resultaat van joggen in twijfel trekken. De onderzoekers stellen echter dat joggen leidt tot een verbeterde zuurstofopname, verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezonder hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid.

Bron: Fysioweb | 4 mei 2012


Slaapgebrek maakt hersenen hongerig

Na een slapeloze nacht wordt een bepaald hersengebied dat je hongergevoel aanwakkert extra geactiveerd. Na een nacht slecht slapen, heb je de volgende dag daarom meer trek. Dit bleek uit onderzoek uit Zweedse Uppsala University.

De onderzoekers lieten vrijwilligers op verschillende dagen naar foto's van eten kijken terwijl ze in een MRI-scanner lagen. De hersenactiviteit vergeleken ze op dagen dat de proefpersonen uitgeslapen waren met hun hersenactiviteit op dagen na een slapeloze nacht. Na een doorwaakte nacht vertoonden de proefpersonen veel activiteit in een hersengebied dat te maken heeft met het verlangen om te eten. 

"De resultaten kunnen mogelijk een verklaring zijn waarom weinig slapen op de langere termijn je risico op aankomen verhoogt. Om een stabiel en gezond gewicht te behouden, is elke nacht voldoende slaap dus belangrijk", aldus Christian Benedict.

In een eerdere studie bleek al dat één nacht wakker blijven ervoor zorgt dat je de volgende dag minder energie verbruikt. Voldoende slaap is dus heel belangrijk om voldoende te verbranden en minder te consumeren.

Bron: Nu.nl | 19 januari 2012


Afvallen door sporten leuker dan dieet

Door zelfbeheersing of discipline, oftewel ‘zelfcontrole’, kunnen we ons gedrag te sturen. Benjamin de Boer van de Erasmus Universiteit onderzocht twee soorten hiervan: stop- en startcontrole.

Stopcontrole is het onderdrukken van ongewenst gedrag zoals stoppen met roken, geen vet eten of minder alcohol drinken. Als dit lukt, wordt het ongewenste gedrag niet uitgevoerd. Startcontrole daarentegen stelt ons juist in staat om iets wel te doen, ook al vinden we het vervelend of moeilijk. Bijvoorbeeld sporten, vroeg opstaan, de vuilnis buitenzetten of beginnen aan dat ene klusje dat er al jaren ligt.

Het onderzoek dat plaatsvond onder studenten, toonde aan dat studenten met een hoge score op startcontrole, meer studeren en sporten. Studenten met een hoge mate van stopcontrole drinken minder alcohol en roken minder. Opvallend was dat studenten met veel stopcontrole weliswaar minder negatieve gevoelens aangaven, maar studenten met hoge startcontrole juist meer positieve gevoelens.

Een verklaring lijkt te liggen in het feit dat afleren van slechte gewoonten je niet per se blijer maakt, je hebt er alleen minder last van. Blij wordt je van het doen van die dingen die je echt zou willen doen, maar die je bijvoorbeeld moeilijk vindt. Je startcontrole lijkt te worden beïnvloed door het zelfbeeld en de instelling van de persoon.

Bron: Nu.nl | 17 januari 2012


Risico op diabetes kan helft kleiner

Uit onderzoek blijkt dat begeleiding in gezond gedrag het risico op diabetes met bijna de helft vermindert. Tientallen artsen, fysiotherapeuten en diëtisten starten een jaar lang een project om honderden mensen te begeleiden. Als het project succesvol is, volgt vermoedelijk invoering in heel Nederland.

Het aantal patiënten met Diabetes type 2 stijgt in rap tempo, aldus Edith Feskens, hoogleraar voeding en metabool syndroom in Wageningen. Overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging zijn hiervan de oorzaak. Onderzoekers in Maasticht onderzochten een groep van 150 mensen met een hoog risico op diabetes gedurende 6 jaar lang. Onderzochte deelnemers werden begeleid door een diëtiste en namen deel aan een gezamelijk trainingsprogramma. De groep uit het programma bleek uiteindelijk de helft minder diabetes te hebben dan de controlegroep. Zelfs 4 jaar na het programma blijkt het effect door te werken en blijkt de onderzochte groep fitter en minder diabetes te hebben.

Bron: Volkskrant | 23 november 2011


Nederlandse vrouw meer kans op kanker

De Nederlandse vrouw heeft 25 procent meer kans op kanker voor haar zeventigste dan het gemiddelde in Europa. Bij de Nederlandse man is dat 15 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De reden hiervoor is een ongezonde levensstijl, zoals de gewoonte om te roken en overgewicht. Nog steeds een vijfde van de Nederlandse vrouwen steekt graag een sigaret op en dat is hoog in vergelijking met het Europese gemiddelde. Ook overgewicht is een groot probleem.

Het Wereld Kanker Onderzoeksfonds (WCRF) stelt dat vrouwen daarom meer moeten bewegen, minder moeten roken en moeten kiezen voor gezonde voeding. Het geven van borstvoeding verkleint ook de kans op kanker.

Bron: Parool | 14 oktober 2011


Groene thee tegen overgewicht

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat groene thee de gewichtstoename vertraagt. Uit experimenten op muizen kwamen deze resultaten. Muizen kregen veel vet te eten. Daarnaast kregen ze ook een ingrediënt uit groene thee (EGCE). De muizen met het ingrediënt kwamen langzamer aan dan de muizen die het ingrediënt niet kregen. Er was een vertraging van 45%. Groene thee onderdrukt niet de eetlust. Ook de uitwerpselen van de muizen zijn onderzocht. Er bleek bij de muizen die EGCE kregen 30% meer vet in de uitwerpselen. De EGCG die de muizen kregen is wel veel en staat gelijk aan tien kopjes groene thee per dag voor de mens. 

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect bij de mens. Toch laten eerdere onderzoeken zien dat een aantal kopjes groene thee per dag helpen bij de controle van het lichaamsgewicht.

Bron: Blik op Nieuws | 6 oktober 2011


Duursport het beste tegen buikvet

Hardlopen, joggen of zelfs stevig doorwandelen is beter tegen buikvet dan krachttraining. Buikvet is het meest ongezonde vet. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen gigantisch.

Het onderzoek aan het Duke University Medical Center bestudeerde bijna 150 mensen gedurende acht maanden. De deelnemers aan het onderzoek werden in drie groepen opgedeeld. De eerste groep kreeg een aerobe training op een loopband, dat gelijk staat met 20 kilometer joggen per week. De tweede groep kreeg drie keer in de week een krachttraining. De derde groep kreeg een combinatie van beide trainingen. 

Het onderzoek richtte zich met name op het viscerale vet, het buikvet diep in het lichaam, rond de maag en tussen de organen. Het is een anders soort vet en gevaarlijker voor de gezondheid, dan het onderhuidse buikvet.

Bij de eerste onderzoeksgroep, met de aerobe training, werd de grootste afname in visceraal vet waargenomen. De derde groep, de combinatiegroep, had de meeste buikvet afname, maar minder van het 'slechte' inwendige vet. Krachttraining zorgde voor de minste afname van het vet.

De verklaring is eenvoudig: "Je verbrandt simpelweg meer calorieën."

Volgens Mark Tarnopolsky van het McMaster University Medical Center, niet betrokken bij het onderzoek, is het niet verstandig om krachttraining helemaal te stoppen. "Spierkracht wordt steeds belangrijker voor de gezondheid, zeker ook met toenemende leeftijd. Duurtraining doet weinig om spierkracht te behouden. Een combinatietraining blijft dan ook het beste."

Bron: Gezondheidsnet | 5 september 2011


Kwartier bewegen verlengt leven 3 jaar

Door een kwartiertje beweging te verweven in de dagelijkse routine, kun het leven met drie jaar verlengd worden. Dit blijkt uit een Taiwanese studie. Een kwartier is meteen ook de kleinste hoeveelheid lichaamsbeweging, waarmee een volwassene gezondheidswinst kan behalen. Het advies is een half uur per dag. "Meer is altijd beter, maar minder is beter dan niets."

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad The Lancet en gehouden onder ruim 400.000 Taiwanesen, bleek dat een kwartier per dag, of negentig minuten per week, matig intensief bewegen (wandelen) het leven al met 3 jaar gemiddeld verlengd.

Het bleek tevens dat de respondenten de smaak te pakken kregen en daardoor langer gingen bewegen. Dit had ook weer een positief effect op de levensduur, want per extra kwartier lichaamsbeweging daalde het sterftecijfer met maar liefst 4 procent.

Uit eerder Brits onderzoek bleek overigens dat mensen die dagelijks meer dan zes uur tv kijken, maar liefst vijf jaar korter leven.

Bron: Nu.nl | 22 augustus 2011


Vegetarisch dieet verkleint kans diabetes

Vegetariër zijn is niet alleen hip, maar ook nog heel gezond. Een Zweeds-Amerikaans onderzoek constateerde dat vegetariërs een derde minder risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten of diabetes, dan vleeseters.

Na het bestuderen van het eetpatroon en het metabolisme van 773 aanhangers van het Seventh-day Adventist-geloof, die veel waarde te hechten aan een goede gezondheid en lage voedselinname, werd geconstateerd dat van de vegetarische deelnemers 12 procent tot een risicogroep behoort met hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel, een hoog cholesterolgehalte of BMI, wat uiteindelijk kan leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes. Bij de niet-vegetariërs was deze risicogroep 19 procent.

Een voedingspatroon met veel groente, fruit en noten houdt de metabolische functies van het lichaam in balans houdt en verkleint zo de kans op hart- en vaatziekten of diabetes. In voorgaande studies is al aangetoond dat vegetarisch eten de kans op kanker vermindert.

De onderzoekers geven wel aan dat de onderzochte groep niet representatief is voor de hele bevolking en dat er nader onderzoek nodig is.

Bron: Gezondheidsnet | 18 april 2011


Jongeren worden dikker

Vooral jonge meisjes worden in sneltrein tempo dikker. De gemiddelde omtrek van hun taille is de voorbije dertig jaar met maar liefst tien centimeter toegenomen. Maar ook jongens worden steeds breder in de taille. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2.500 kindern in Groot-Brittannië. Een meisje van elf heeft vandaag de dag een 'gemiddelde' taille van 66 centimeter. In 1978 was dat nog 58 centimeter. Jonge meisjes hebben nu dezelfde omvang als jongens van dezelfde leeftijd. Jongens van 11 zijn nu gemiddeld 68 centimeter breed tegen 61 centimeter in 1978.

Opvallend is dat jongens wel meer inspanningen leveren om gezonder te eten en te bewegen. Dit in tegenstelling tot de meisjes die dus ook steeds zwaarder worden. Experts wijten dit aan het gebrek aan beweging thuis en op school.

Hoe Nederlandse kinderen presteren is niet in het onderzoek te vinden. Maar dat aandacht vereist is, moge duidelijk zijn.

Bron: Nu.nl | 14 april 2011


Kinderen te weinig gestimuleerd om gezond te leven

Veel kinderen en jongeren leven ongezond. Ze zitten veel achter tv of computer en eten te weinig groente en fruit. De meeste ouders van jonge kinderen zien echter geen noodzaak om hun kind meer te laten bewegen of een gezondere voeding aan te bieden. Ze beoordelen alle aandacht voor gezond gewicht wel als goed, maar in de praktijk wordt er weinig gedaan met alle informatie.

De conclusie komt uit de nulmeting die het Convenant Gezond Gewicht heeft laten uitvoeren in opdracht van TNO. Slechts 1 op de 5 ouders acht het nodig om hun kinderen meer te laten bewegen en maar een kwart van de ouders vindt dat hun kinderen gezonder moeten gaan eten. Daarbij eet tweederde van de volwassenen zelf ook onvoldoende groente en fruit.

Bron: Fysioforum | 22 april 2011


Zittend beroep vergroot kans op darmkanker

Mensen die meer dan tien jaar achtereenvolgens een zittend beroep uitoefenen, hebben een dubbel zo grote kans op bepaalde types darmkanker. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Western Australia. Voor het onderzoek werden 918 darmkankerpatiënten ondervraagd over hun levensstijl, werk en bewegingsgedrag. De antwoorden werden daarna vergeleken met 1021 kankervrije deelnemers.

Lange perioden van fysieke inactiviteit gedurende de dag brenge een groot risico met zich mee. Het maakt niet uit of je in je vrije tijd veel sport. Na tien jaar hebben zittende werknemers 44 procent meer kans een tumor te ontwikkelen in de endeldarm (rectum) dan hun collega's met een actief beroep (zoals bouwvakkers). De kans op een tumor in een ander deel van de dikke darm, de karteldarm, is zelfs 94 procent groter.

Mannen met een kantoorbaan hebben daarbij ook nog 30 procent meer risico op prostaatkanker, dan collega's met actieve beroepen.

Het onderzoek toont wederom het belang aan van wandelpauzes, korte breaks en bewegen op het werk.

Bron: Nu.nl | 15 april 2011


Walnoten boosten gezondheid

Walnoten zitten voor antioxidanten, de stofjes die de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Hoewel ook cashewnoten, pinda's en hazelnoten deze antioxidanten bevatten, heeft de walnoot een streepje voor. Een handvol walnoten bevat bijna 2 keer zoveel antioxidanten als een handvol andere noten. Helaas eten mensen vaak maar weinig walnoten. Zeven walnoten per dag zijn voldoende om uw gezondheid te verbeteren. Maar ook de vezels, vitamines, proteïnes en mineralen in walnoten zijn goed voor ons lichaam. De vetten in noten zijn onverzadigde vetten, en dus veel minder slecht zijn dan mensen vaak denken. Daarnaast bevatten noten weinig koolhydraten en passen dus goed in een dieet. Uit eerder onderzoek bleek al dat walnoten helpen tegen stress en de ouderdom tegen gaan.

Bron: Scientias | 30 maart 2011


Beter afvallen met melk

Mensen die twee glazen melk per dag drinken hebben meer succes bij het afvallen. Dit is de conclusie van Israëlische wetenschappers uit hun onderzoek. Tijdens het onderzoek volgden drie groepen proefpersonen tussen de 40 en 65 jaar elk een ander dieet gedurende 2 jaar. Na deze 2 jaar bleek dat ongeacht welk dieet, de hoeveelheid melk een grote invloed heeft op het uiteindelijke gewichtsverlies.

Men vermoedt dat de calcium en vitamine D in de zuivel dit effect hebben. De proefpersonen die twee glazen melk per dag dronken verloren gemiddeld 2,5 kilo meer dan degenen die maar ongeveer een half glas per dag dronken.

Bron: NSH | 17 september 2010


Sport verbetert zelfbeeld

Het is misschien een open deur dat sportieve mensen een beter zelfbeeld hebben dan anderen die minder aan sport doen. Maar tot dusver onderzocht niemand hoeveel sport je moet doen en evenmin welke doelen je moet bereiken voor tevredenheid over je lichaam.

Heather Hausenblass van de University of Florida stelt dat het de lichaamsbeweging op zich is die ons zelfbeeld verbetert, en niet de effecten van de sportbeoefening. Haar conclusie volt uit een analyse van 57 studies over de effecten van lichaamsbeweging. Ze ontdekte dat het zelfbeeld van sportende mensen altijd verbetert, ongeacht of ze resultaten bereiken. Zelfs de mensen die geen resultaten zoals gewichtsverlies, spieren, een platte buik, lichaamskracht of cardiovasculaire conditie bereiken, kijken met meer voldoening in de spiegel. Vooral vrouwen voelen zich eerder tevreden. Oudere mensen rapporteren sneller dan jongeren dat ze er beter uitzien nadat ze zijn gaan sporten.

Welke sport en hoe intens je sport, is niet van belang. Alleen regelmaat en frequentie zijn van belang. Zodra sporten een gewoont wordt, heeft lichaamsbeweging een positieve invloed je zelfbeeld.

Bron: Gezondheidsnet.be | 7 januari 2011


Niet sporten door gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie is de belangrijkste reden waarom mensen hun abonnement bij de sportschool niet verlengen. Dit is de conclusie uit een onderzoek van McFit, de grootste Duitse fitnessketen. Het bedrijf liet het onderzoeksbureau Puls een enquête uitvoeren om  te achterhalen waarom klanten hun abonnement niet volledig benutten of niet verlengen.

1000 ex-fitnessklanten van de keten werden ondervraagd. De hoofdoorzaak voor het afhaken van de klanten lag niet aan het fitness aanbod van McFit. Maar liefst 92 procent van de ondervraagden geeft zichzelf de schuld: gewoon gebrek aan motivatie om ermee door te gaan of om een afgelopen abonnement te verlengen.

Bron: Gezondheidsnet.be | 27 december 2010


Betere seks door Yoga

Eeuwenoude Oosterse tradities vertelden al hoe yoga goed is voor het sexleven, maar nu eindelijk is het ook wetenschappelijk bewezen. Harvard Medical School deed een onderzoe onder 40 vrouwen tussen de 22 en 55 jaar. Deze vrouwen namen gedurende 12 weken elke dag 1 uur lang 22 specifieke yogaposities in. Driekwart van de vrouwen gaf na het onderzoek aan een aanzienlijk beter sexleven te hebben dan daarvoor.

De yogasessies versterken het verlangen, opwinding, orgasme en tevredenheid over de sex. Yoga verbetert de bloedstroom naar het bekken, waardoor het daar warmer en gevoeliger wordt. Het traint ook de bekkenbodemspieren: sterke spiersamentrekking maakt een orgasme intenser. Dankzij yoga komen vrouwen sneller en heviger klaar. Daarnaast word je soepeler en lenig en daardoor zijn meer en andere standjes haalbaar. Bij mannen zorgen sterkere bekkenbodemspieren voor het minder snel klaar komen.

Ook steeds meer mannen zijn bereid om yoga te doen, het wordt steeds minder een vrouwen sport. Uit een online enquête van Men’s Health bleek dat 61 procent van de mannen yoga een goede manier vindt om te ontspannen.

Bron: Mens Health | 15 december 2010


Jeugd beweegt nog steeds te weinig

Ruim tweederde van de Nederlandse volwassenen beweegt voldoende, maar jeugdigen blijven sterk achter: minder dan de helft van de Nederlandse jeugd haalt de beweegnormen. Jongeren zitten te veel en een relatief grote groep is zelfs geen enkele dag per week ten minste 60 minuten lichamelijk actief in sport of andere beweegvormen.

Dit blijkt uit de nieuwste peiling van de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid, die gepubliceerd wordt in het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2008-2009. Bewegen levert gezondheidswinst op voor jong en oud en kan helpen overgewicht te voorkomen of beperken. Risico op schooluitval of verminderde productiviteit bij volwassenen neemt af. Daarom pleit TNO voor investering in stimulerend beleid en maatregelen die een sportieve, actieve leefstijl bevorderen.

Slechts 46 % van de jongeren voldoet aan de bewegingsnorm en van hen is ten minste één op de tien volledig inactief. Gunstig is wel dat ruim driekwart van de jongeren sport beoefent. Dit voorkomt echter niet dat bijna de helft van de vier- tot elfjarigen teveel zit. Andere groepen die duidelijk minder vaak aan de beweegnormen voldoen zijn ouderen, mensen met chronische aandoeningen, niet-werkenden, mensen met overgewicht, Nederlanders met een niet-Nederlandse herkomst (eerste generatie), en werknemers in zittende beroepsgroepen.

Bron: TNO | 6 oktober 2010


Bewegen goed voor ouder wordend brein

Wandelen en gymnastiek zijn goed voor de hersenen van ouderen. Senioren die regelmatig bewegen, verbeteren onder meer het geheugen en de concentratie. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

De onderzoekers vergeleken tientallen ouderen tussen de zestig en tachtig jaar met een groep twintigers. Na zes maanden wandelen en gymmen was nog geen verschil te zien op de hersenscans, maar na een jaar gingen de ouderen vooruit. De geleiding van signalen in de hersenen ging aanzienlijk sneller.

''Zodra de ouderen in de wandelgroep fitter werden, namen de verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen toe en werden vergelijkbaar met die van twintigers'', aldus Arthur Kramer, onderzoeker van de Universiteit van Illinois. ''De groep die aan aerobics deed, verbeterde het geheugen, de concentratie en een reeks andere cognitieve processen.''

Door het ouder worden nemen de verbindingen in de hersenen af en wordt informatie langzamer doorgegeven. Dat kan activiteiten zoals autorijden en het doen van boodschappen beïnvloeden. Kramer hoopt dat senioren door meer te bewegen langer de gevolgen van het ouder worden kunnen tegengaan.

Bron: Fysioweb | 13 september 2010


Meer bewegen verkleint kans op hartfalen

Mensen die tijdens de rit naar het werk en op kantoor veel bewegen hebben namelijk minder kans op hartfalen, volgens Fins onderzoek. 60.000 mannen en vrouwen zijn tussen 1972 en 2002 gevolgd om het effect van bewegen op hartfalen in vrije tijd, naar het werk en op het werk na te gaan. In deze periode kreeg zes procent last van hartfalen.

Mensen die minimaal drie keer per week een uur bewegen hebben de helft minder kans op hartfalen. Mannen die tijdens hun werk veel bewegen – van staan en lopen tot zwaar fysiek werk – verkleinen hun kans op weigerend hart met 25 procent. Wie ook nog fietsend of lopend naar zijn werk gaat heeft nog minder kans op deze aandoening.

Dertig jaar lang bestudeerden onderzoekers van het Deense National Research Centre for the Working Environment de conditie van 5.000 mannen tussen de 40 en 59 jaar oud. Tijdens de studie stierven 587 mannen aan hartziekten veroorzaakt door vernauwde of verharde aders.

De mannen hielden bij hoeveel uur per week zij werkten en voerden oefeningen op de fiets uit. Degenen met een slechte conditie blijken groot risico te lopen om te sterven aan een hartziekte, vooral wanneer zij lange dagen maken. Wanneer de mannen meer dan 45 uur in de week werken, hebben zij twee keer zoveel kans te overlijden aan een hartziekte dan degenen die minder dan 40 uur op de werkvloer doorbrengen. Mannen die tussen 41 en 45 uur per week op de zaak doorbrengen, hebben 59 procent meer kans om te sterven aan een hartaandoening dan degenen die minder dan 40 uur werken.

Lichamelijk fitte mannen die vele uren achter het bureau doorbrengen hebben minder kans te sterven aan een hartziekte. Werken leidt tot een hogere hartslag en bloeddruk, constateren de onderzoekers. Wanneer een man een goede conditie heeft keert het effect op het lichaam om en versnelt de herstellingstijd, waardoor mensen beter slapen en minder snel moe of geïrriteerd zijn.

Bron: Mens Health | 31 juli 2010


Gember helpt tegen spierpijn

Het eten van gember werkt als een pijnstiller bij mensen die spierpijn krijgen na het sporten. Dat ontdekten onderzoekers aan de State University in Milledgeville. Ze presenteerden de resultaten van het onderzoek in The Journal of Pain.

De onderzoekers lieten 74 mensen na het sporten gember eten. De proefpersonen deden oefeningen die bedoeld waren om zoveel mogelijk spierpijn te creëren. De sporters kregen in een periode van elf dagen één keer per dag een voedingssupplement. De onderzoekers wisselden gembersupplementen af met placebo's. Het resultaat: na het eten van gembersupplementen nam de spierpijn met 25 procent af. Het pijnstillende effect van gember kunnen de onderzoekers niet goed verklaren.

Zware training gehad? Drink een kopje gemberthee om de spierpijn te verlichten.

Bron: Mens Health | 31 juli 2010


Walnoten tegen stress

Uit nieuw onderzoek blijkt dat walnoten kunnen helpen stress te bestrijden en een hoge bloeddruk in te perken.

Dat walnoten je slecht (LDL) cholesterol helpen te verlagen weten we al langer, maar nu blijkt dat ze ook stress bestrijden en je bloeddruk op een goed niveau houden.

Deelnemers aan een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvanie State volgden verschillende diëten, met en zonder walnoten. Vervolgens gaven zij een presentatie van drie minuten of hielden evenlang een voet in koud water. Beide acties blijken stress op te roepen. Daaruit bleek dat degenen met walnoten in hun dieet een lagere bloeddruk hadden. De onderzoekers concludeerden dat walnoten de bloeddruk beperken wanneer je in het dagelijks leven blootgesteld wordt aan stress.

Voor Henk Kraaijenhof, deskundige op het gebied van stress, stressmanagement, beweging en voeding en bekend vanwege zijn werk als toptrainer en prestatiecoach van internationale topsporters, komt de uitslag van het onderzoek niet als een grote verrassing. ‘Dat walnoten stress kunnen verminderen is nieuw voor me, maar het verbaast mij niet. Walnoten zijn uitstekend voedsel. Er zitten eiwitten, vezels, koolhydraten en een beetje zetmeel in. Dat walnoten helpen bij het verlagen van de bloeddruk wist ik wel.’

Volgens Kraaijenhof bestaat er een wezenlijk verschil tussen de invloed van het eten van walnoten op acute stress en stress op lange termijn. ‘Stel dat je gestrest bent omdat je voor een grote publiek een presentatie moet geven. Dan vermindert het eten van walnoten de stressreactie en daalt de hartslag. Maar de walnoten voorkomen niet dat je gaat stotteren. Dat is lastig te meten. Maar op langere termijn is het eten van walnoten zeker gunstig.’

Bron: Mens Health | 31 juli 2010


Meer slaap, meer spieren

Dat korte nachten slecht voor de gezondheid zijn is bekend. Nu blijkt dat ook spiermassa verloren gaat.

Twee weken lang sliep een groep mensen in een slaapcentrum voor een onderzoek van de Universiteit van Chicago. Beide keren kregen ze een caloriearm dieet voorgeschoteld. De eerste periode sliepen de proefpersonen 8,5 uur, de andere 5,5 uur. De proefpersonen verloren beide keren ongeveer drie kilo.

Het grote verschil ligt in de hoeveelheid spiermassa die verloren gaat. Degenen die te weinig sliepen verloren maar een kwart vet en driekwart aan kostbare spieren. Wie wel lang genoeg bleef liggen, verloor meer dan de helft van het gewicht aan vet. Onderzoeksleider Plamen Penev: ‘Bij het volgen van een caloriearm dieet verlies je na een korte nachtrust 55 procent minder vet dan wanneer je goed slaapt.’

Wil je graag je zuurverdiende spiermassa behouden en als bonus ook nog eens gezond blijven? Slaap dan zeven à acht uur per nacht. Twijfel jij of je genoeg slaap krijgt? Check hier of je slaaptekort hebt.

Bron: Mens Health | 31 juli 2010


Kinderen met te weinig slaap al jong dik

Kinderen die jonger zijn dan vijf jaar en onvoldoende nachtrust krijgen, hebben een grotere kans om op jonge leeftijd al te dik te worden. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek dat maandag werd gepubliceerd. Er werd een sterke samenhang gevonden tussen een te korte duur van de nachtrust van kinderen in hun eerste vijf levensjaren en de ontwikkeling van obesitas in de leeftijdsklasse vijf tot negen jaar. In het onderzoek is rekening gehouden met andere factoren die van invloed zijn op het ontstaan van obesitas, zoals lichaamsbeweging en het gewicht van de ouders.

Er werden tweeduizend Amerikaanse kinderen in het onderzoek betrokken. Het resultaat van het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. In de Verenigde Staten lijdt maar liefst 17 procent van de kinderen aan obesitas, ofwel zwaar overgewicht. En bijna een derde heeft last van overgewicht.

Bron: NU.nl | 7 september 2010


Kwaliteit zorg onder druk

Meer dan de helft van de mensen met een baan in de zorg, geeft aan te overwegen de sector de rug toe te keren. Dit is het resultaat van een landelijke enquête van zorgverzekeraar Menzis.

Bijna twee derde van het personeel denkt dat de kwaliteit van de zorg afneemt. De reden is beperking van budget, te hoge werkdruk en de enorme toename van administratief werk.

4144 werkenden in onder meer ziekenhuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg en fysiotherapie namen deel aan de enquête. 53 procent van het personeel geeft aan dat er gewoonweg te weinig tijd is om aan al het werk af te krijgen, waardoor twee derde van de ondervraagden het gevoel dat ze minder goed voor de patiënten kunnen zorgen. Zorgverleners zijn 40% van hun tijd kwijt aan administratief werk. Menzis heeft aangegeven de administratieve lasten verder terugdringen.

Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis geeft aan geschrokken te zijn van de uitkomst van de enquête. Hij stelt dat het 'zeer ernstig' is en vindt dat de zorgsector snel op zoek moet naar een oplossing.

Bron: BN de Stem | 19 mei 2010


Extra kilo's door de feestdagen

Maar liefst 75% van de afslankende Nederlanders is bang dat ze met de feestdagen extra kilo's eraan eten en drinken.

De feestdagen mogen dan wel erg gezellig zijn, maar 70% van de ondervraagden weet nu al dat ze het erg moeilijk gaan krijgen. Meer dan de helft geeft aan er moeite mee te hebben om van de Sint- en Kerstlekkernijen af te blijven. Ook oliebollen en champagne zijn voor 57% van de ondervraagden grote verleiders.

Maar liefst 72% van de ondervraagden geeft aan dat eten en drinken een heel belangrijk onderdeel is van de feestdagen. Hierbij vormt eten een groter probleem dan het drinken van alcoholische dranken.

Opvallend is dat met deze dagen er blijkbaar weinig moeite gedaan wordt om te voorkomen dat er kilo's bijkomen. Maar liefst 83% zegt minder streng te zijn tijdens de feestdagen. Terwijl toch driekwart bang is dat al het eten zal leiden tot 1-5 kilo extra gewicht. 

Maar ook het gebrek aan beweging speelt hierbij een rol. 46% geeft aan minder te bewegen tijdens de feestdagen. Ondanks het risico van extra kilo's laat 14% zich helemaal gaan en gaat gewoon lekker genieten. Met het nieuwe jaar komen dan weer de goede voornemens. 

Bron: Valtaf.nl | 26 november 2009


Aantal mensen met overgewicht blijft stijgen

Ondanks alle initiatieven, heft het vijfjarig project Convenant overgewicht nog niet geleid tot een daling van het aantal mensen met overgewicht in Nederland. Het tegenovergestelde is zelfs het geval; het aantal mensen dat te zwaar is, nam de afgelopen vijf jaar toe.

Dit blijkt uit cijfers in het eindrapport Convenant overgewicht dat voorzitter Paul Rosenmöller maandag in het stadion van ADO Den Haag presenteerde aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Paul Rosenmöller tekende tegelijkertijd een nieuw contract met de minister voor een verlenging van het convenant onder de naam Convenant Gezond Gewicht. Hiermee zou Nederland over vijf jaar de gezondste jongeren van Europa moeten hebben.

Bron: Brabants Dagblad | 22 november 2009


Sporten beter dan pauzeren bij RSI

Wie geen spierklachten wil krijgen door het vele computerwerk, moet gaan sporten. Uit onderzoek in Rotterdam is gebleken dat dit beter tegen RSI werkt dan de vaak voorgeschreven korte pauzes. Het instellen van verplichte korte RSI pauzes op een computer zou ook nutteloos zijn. Er wordt voldoende gepauzeerd bij het halen van koffie of het praten met collega's.

Verder blijkt uit het onderzoek dat werknemers die veel tijd achter een computer doorbrengen over het algemeen dezelfde spieren gebruiken die bij beroepen zonder computer ook worden gebruikt. Beroepen zonder computers en vaak dezelfde bewegingen kunnen net zo goed spierklachten opleveren. Verantwoord en afwisselend sporten kan preventief werken tegen de kans op RSI.

WIST U DAT DE SIMPELE OPDRUKOEFENING EEN ENORME WORKOUT IS, MITS VOLDOENDE EN IN EEN GOED GESTREKTE HOUDING UITGEVOERD ! u traint zowel uw rug- als buikspieren en uw schoudergordel.  

Bron: AD | 11 november 2009